Dilema prizonierului

Dilema prizonierului este o componentă a teoriei jocului, înscriindu-se în universul de sens a celei din urmă.

Teoria jocurilor abordează problema comportamentului optim în jocurile cu doi sau mai mulți participanți, indicând posibile strategii de luare a deciziilor prin intermediul matematicii aplicate. În principiu se consideră că reprezintă o abordare interdisciplinară a comportamentului uman. Cred însă că interesul pentru ea derivă din gama largă de aplicații, mai ales dacă este gândită în contextul teoriei evoluționiste.

Dilema prizonierului abordează în mod analitic toate soluțiile posibile și consecințele lor într-o situație limită de cooperare/sau refuzul cooperării dintre două persoane. Extinsă la comunități sau sisteme ea poate explica în bună măsură o parte din gesturile sau mutațiile evolutive ce conduc fie la întărirea cooperării (deci la nașterea sociabilității) fie la reducerea șanselor de supraviețuire.

O foarte bună prezentare a Dilemei prizonierului puteți găsi aici.

 

O ilustrare intuitivă și haioasă puteți vedea mai jos:

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ED9gaAb2BEw[/youtube]

 

Imagine preluată de pe http://math2033.uark.edu/wiki/index.php/Prisoner%27s_Dilemma

Adaugă un comentariu

Articole similare

Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Switch to our mobile site