Îmi încep dimineața cu obișnuita lectură a presei de specialitate, „răsfoind” newsletter-ele diferitelor reviste de știință[1] în căutarea articolelor pe temele de interes personal. O încercare de a afla structura cotidianității unui alt tip de realitate, cea care generează contururile viitorului spunând ceva despre nivelul prezent al umanității. Omenirea este preocupată de inteligența artificială (4.000 de angajați de la Google au semnat o petiție împotriva proiectului militar Maven), astronomie (americanii măsoară metanul și elementele organice de pe marte), reforma științei (China intenționează să introducă pedeapsa cu închisoarea pentru plagiat și dezvoltă un program de head hunting) dezvoltarea geneticii, antropologie etc.
Dușul rece îl constituie o știre pe care un post de radio mi-o strecoară în urechi amintindu-mi de „un alt prezent”: în acest timp în România se pregătește o manifestație de susținerea Puterii pe modelul celor din Coreea de Nord.[2] Ambalată mediatic pe modelul unui protest, mulțimea participanților (de voie sau de nevoie) la această adunare ar avea rolul de-a demonstra țării susținerea de care se bucură actuala Putere. Am dintr-o dată sentimentul unei rupturi temporale, noi fiind aruncați undeva la jumătatea secolului XX.
Tehnologia cu care ne înconjurăm nu generează saltul cognitiv așteptat, ci, culmea, amplifică fenomene trecute. Nu este vorba de descoperirea vreunei mașini temporale ce permite unei întregi nații salturi în trecut, ci de trezirea unor mamuți congelați în secolul anterior. Mai concret, nu este vorba de oameni, ci de idei, de spaime, de incapacități cognitive, de ratarea normalității etc.
Următoarea idee ar putea constitui o lecție de bază a democrației: dacă nu suntem în perioadă electorală și Puterea organizează o manifestație se întâmplă în mod clar ceva rău. Regula protestelor în democrație o constituie desfășurarea lor împotriva Puterii; protestele se desfășoară împotriva a ceea ce face sa nu face Puterea. Dacă Puterea organizează o manifestație în fața sediului propriului Guvern atunci ea face parte din categoria paradelor menite să arate altora cât de puternică este, respectiv că poate face ce vrea. Ce vrea Puterea de simte nevoia să organizeze o astfel de manifestație?
Dacă această manifestație este împotriva unei alte puteri atunci singura Putere vizată este cea a poporului, exprimată în Constituție. Ceea ce ar însemna că această manifestație este de fapt un protest împotriva actualei ordini constituționale, dorind o schimbare a ei.
Ideea acestui fenomen ce aparține unui trecut pe care-l credeam (voiam) depășit este simplă: coaliția aflată la guvernare dorește ca prin această manifestație să obțină mai multă putere. De unde ar putea fi luat acest surplus de putere? Puterea executivă o are, în mod evident, prin intermediul Guvernului (atât de evident încât face ce vrea cu ea). Nu de la Parlament (puterea legislativă) deoarece deja îl deține printr-o performantă (pentru ei) mașină de vot.[3] De la o altă putere a statului, respectiv de la ultima putere rămasă necucerită: JUSTIȚIA.
Concluzia este simplă: ținta acestei manifestări o constituie anularea separării puterilor în stat, adică eliminarea celui mai importat mecanism democratic de exercitare a puterii. Cu alte cuvinte, imaginea inocenței și a purității promovată prin cămășile albe scoase la manifestație ascunde dorința de control total, numită adesea DICTATURĂ.
PS: Îmi este greu să înțeleg miza simbolică a culorii alese de organizatorii protestelor! În cea mai mare parte a lumii lucrătorii se împart în două categorii:
- „Lucrătorii albaștri” (blue-collar worker), numele fiind dat de culoarea salopetei; evident, este vorba de ceea ce se numea tradițional (în tradiția ideologică de la care se revendică organizatorii) clasa muncitoare.
- „Lucrătorii albi”/gulerele albe (white-collar worker), numele fiind dat de culoarea cămășilor purtate de această categorie, fiind vorba de persoanele aflate în funcții de conducere.
Să înțeleg că un partid ce se asumă ca fiind unul Social-Democrat organizează un protest al gulerelor albe, aceștia fiind nedreptățiții societății?!
––––––––––––––––––––––
[1] Pentru cei interesați recomand abonamentele (gratuite) la revistele Nature și Science.
[2] Nu știu dacă are vreo legătură cu faptul că președintele SUA urmează să se întâlnească cu liderul Coreii de Nord (cert este că aceștia sunt doi dintre cei câțiva „mamuți decongelați” existenți prin lume). Poate că președintele PSD mizează pe inducerea în eroare a lui D. Trump, sugerându-i că de fapt Phenianul este la Bucureșți.
[3] Evident, nici de la a patra putere în stat – PRESA – deoarece deja o deține în cea mai mare parte prin intermediul televiziunilor aservite.