Cred că suntem îndreptățiți să vorbim de existența unor extensii ale minții omenești.
Așa cum argumentam în legătură cu casa personală, în care ne depozităm obiceiurile, adică obișnuințele de raportare la obiecte intrate în zona instinctului, și unele dispoziții afective (într-un amestec ce îmbracă forma intelectualo-afectivă de acasă), conceptul lume dă seama de un amestec de forme simbolice ce cheamă la lectura lor, ba chiar la un anumit tip de lectură; ceea ce trimite la existența unor conținuturi mentale efective înmagazinate în diferite forme (de memorare) ale structurii lumii.
Așadar, lumea oferă și constituie variate forme de extensie ale minții. În felul acesta conceptul de extendend mind (ar trebui, poate, să ne gândim și la conceptul de conștiință extinsă) pare a fi justificat. Totul în jurul nostru suportă lecturarea; lumea înseamnă simboluri aranjate într-o anumită dispoziție; lumea este o lume de simboluri. Mai mult chiar, nu reușim să vedem nimic în lume în afara simbolurilor.
Aș spune chiar că am ajuns să simbolizăm într-un mod determinat și ceea ce înseamnă natura; mă gândesc aici, spre exemplu, la conceptul romantic de natură. Există diferite moduri de raportare la natură, care țin de mentalități specifice, de anumite moduri de organizare a minții în raport cu natura.
Tot ceea ce desemnăm prin conceptul mentalitate indică de fapt forme de structurare a minții. Putem merge chiar mai departe: din existența mentalităților putem să deducem necesitatea anumitor forme ale minții, anumitor structurări. Ceea ce conduce la posibilitatea diferitelor tipuri de comunicare ale acestor structurări între ele; mă gândesc că trebuie să existe un gen de coerență a modului în care vedem un râu cu modul în care gândim o pădure și, mai ales, cu modul în care ne raportăm la om (de fapt modernitatea este caracterizată de o constituire a tuturor structurilor mentale în jurul omului și, mai ales, societății), astfel încât modificarea în mod semnificativ a unuia din aceste elemente va atrage schimbări și în elementele cu care rezonează.
Pentru câteva lămuriri suplimentare privind concetul extendend mind a se vedea:
– http://consc.net/papers/extended.html
De asemenea, pot fi vizionate câteva conferințe pe această temă:
David Chalmers – The Extended Mind