Caută
Avatarurile unei existențe
Forțele situaționale și principiul coerenței persoanei

Forțele situaționale și principiul coerenței persoanei

                Puterea situației ne modifică gândirea, uneori în structurile esențiale, deoarece în baza principiului coerenței[1] noi trebuie să ne păstrăm identitatea cu imaginea pe care ne-am făurit-o despre sine, chiar în condițiile încălcării unora din regulile logicii. Intervenția sistemului este deosebit de eficientă în acest plan, deoarece aduce cu sine o întreagă structură rațională sau pseudo-rațională, dublată de seturi întregi de argumente pentru fiecare palier, acestea putând fi preluate în mod selectiv de fiecare dintre noi pentru a ne cârpi imaginea de sine ce riscă știrbirea, păstrându-ne astfel coerența.

Raportat la acțiunea forțelor situaționale, în contextul sistemului persoana este definită fie de forța sa interioară, care conduce la menținerea identității pe structura inițială, fie de adaptarea la situație și refacerea coerenței (mai curând, refacerea unei coerențe, deoarece poate fi vorba și de o pseudo-coerență; situație vizibilă în momentul în care ne dezicem de o formă pe care eul a căpătat-o într-un anume context de forțe situaționale.). Zimbardo consideră că păstrarea identității este foarte rară, ea fiind în bună măsură o iluzie ce are un efect paradoxal: face individul mai vulnerabil la manipulare. Altfel spus, dorința coerenței personale în timp (izvorâtă din necesitatea identității logice) naște iluzia menținerii sale, individul ajungând să înglobeze sugestiile externe ca fiind deciziile sale.



[1] Principiul coerenței este unul din principiile care guvernează persoana, el stabilind necesitatea unei adaptări motivaționale/ideatice a acesteia la propriile hotărâri și acte, atunci când acestea nu sunt rezultatul intrinsec al modului de-a fi al persoanei respective. Spre exemplu, faptul că a trebuit să ne adaptăm la un context pentru a supraviețui în condițiile în care am încălcat un principiu moral, determină un întreg proces de raționalizare a situației, de construire a justificărilor necesare etc., astfel încât să păstrăm definirea de persoană morală pe care ne-am asumat-o sau, cel puțin, să ne potrivim imaginii pe care ne-am proiectat-o pornind de la solicitările societății de persoană dezirabilă social.

Scris de
Viorel Rotilă
Alătură-te discuției

Viorel Rotilă

În căutarea identității