Caută
Avatarurile unei existențe
Despre câțiva români inteligenți

Despre câțiva români inteligenți

Am descoperit cu plăcere câteva bloguri având ca temă abordările științifice ale problemelor. Cu alte cuvinte, am găsit oameni pasionați de știință, ce pot constitui puncte de reper pentru o societate ce tinde să fie dominată de amatorism.

Le recomand cu încredere, ele constituind bune exemple ale pasiunii pentru cunoaștere. Forțând o clasificare didactică, putem considera că ele țin de domeniul Epistemologiei/Teoriei cunoașterii științifice/Metodologiei cercetării științifice.

O privire sceptică

Toate articole sunt reușite. Trei mi-au atras în mod deosebit atenția:

  • Meta-știință I: majoritatea rezultatelor din cercetare sunt false? Un excelent articol excelent despre problemele cercetării științifice.
  • Mit sau real? Med: parașuta. Vă las plăcerea să-l descoperiți singuri!
  • Ce mai e pe la EzotericFest. Un articol amuzant despre câteva șarlatanii contemporane.

 Slopa 

Un blog bun pentru a vindeca românii ce suferă de „afecțiuni istorice”, gen protocronism.

Autorul indică surse relevante pentru analizele sale critice, contribuind la demistificarea diferitelor interpretări generatoare de profunde confuzii.

Skeptic Pengus 

Într-un rezumat oarecum forțat blogul poate fi definit astfel: un set de argumente pentru medicina bazată pe dovezi.

Mai simplu: o apologie a medicinii bazată pe cunoaștere.

Creaționismul este anti-științific 

O serie de argumente utile în favoarea evoluționismului. Ele contribuie la acoperirea golului imens pe care-l resimte educația pentru știință în România.

Recomandarea are și un caracter subiectiv: sunt deranjat și eu de tendința societății românești de-a aluneca în obscurantism, indiferența față de abordările științifice considerând-o una din suferințele contemporane majore.

Leacuri minune

Un blog ce se ocupă cu deconspirarea șarlatanilor din medicină, împărțindu-i în două categorii diferite: șarlatani cu diplomă (medicală) și fără diplomă. Articolele ar trebui promovate ca lectură obligatorie începând cu tinerii și terminând cu pensionarii.

Cronica scepticului  

O serie de articole pentru promovarea abordărilor științifice, într-un demers ce acoperă mulți ani de activitate. Cristina Roman, autorul articolelor, poate fi văzut în câteva înregistrări video (emisiuni realizate pe TVRM) pe https://plus.google.com/+CristianRoman_s_t

Blogurile conțin la rândul lor trimiteri către alte abordări similare, constituind un util hub al scepticismului, menit să catalogheze drept cunoaștere doar informațiile provenite din surse ce respectă regulile cercetării științifice.

O încercare de sistematizare a temelor o puteți găsi aici!

Scris de
Viorel Rotilă
Alătură-te discuției

Viorel Rotilă

În căutarea identității