Caută
Avatarurile unei existențe
Despre culpa in omitendo a protestatarilor

Despre culpa in omitendo a protestatarilor

Protestele declanșate de tragedia de la Colectiv sunt întemeiate, ineficiența și indiferența marii majorități a politicienilor fiind reală.[1]

Protestele omit însă ceva important, ce poate denatura eficiența întregului demers: distribuția culpei, respectiv mulțimea categoriilor de vinovați.

Suntem datori să ne amintim că drama celor de la Colectiv s-a întâmplat într-un club privat. Responsabilitatea instituțiilor statului și a politicienilor este indiscutabilă. Însă, acestei vinovății trebuie să-i alăturăm responsabilitatea privaților, care au contribuit decisiv la această nenorocire. Dacă extrapolăm problema la ansamblul societății, în discuție este responsabilitatea a ceea ce numim generic capitalismul sălbatic, care a participat, alături de politicieni, la actuala situație a societății.

Faptul că patronii clubului sunt inculpați iar unul dintre ei regretă cele întâmplate conferă un discret avantaj moral participanților privați la determinarea acestei tragedii, mai ales dacă privim gestul lor pe fondul indiferenței vinovaților din instituțiile statului. Adaug faptul că, destul de probabil, privații vor fi pedepsiți, în timp ce responsabilitatea politicienilor tinde să scape brațului justiției. Însă nu este suficient pentru a uita că răul poate surveni și din partea privată a actorilor sociali.

Pot fi de acord că orientarea atenției asupra corupției este îndreptățită, acest fenomen fiind principala cauză a anomiei sociale. Însă, dacă luptăm doar împotriva celor care primesc șpaga, ratându-i pe cei care-o plătesc, nu vom rezolva problema.

Pentru a trata victimele nenorocirii de la Colectiv este nevoie acum de alocarea unor fonduri speciale; chiar și așa, tratamentul nu este cel mai bun posibil, dacă ne raportăm la nivelul occidental al științei medicale în domeniu. Spitalele și angajații acestora sunt la fel de săraci datorită fondurilor insuficiente. Să nu uităm însă că la diluarea puținilor bani alocați Sănătății participă, deopotrivă, politicienii și firmele private!

Foarte puținii kilometri de autostradă pe care-i avem sunt construiți cu numeroase defecte atât din cauza funcționarilor publici cât și din vina firmelor private care le-au executat.

Bugetele publice sunt căpușate sub controlul politicienilor, dar la această operațiune de devalizare participă și firmele private.

Și exemplele pot continua…

Drama de la Colectiv este, deopotrivă, rezultatul unor disfuncționalități grave ale instituțiilor publice, probabil determinate de corupție, și al faptului că societatea suferă o altă mare lipsă, numită etică în afaceri sau responsabilitatea socială a întreprinderilor.

Cu alte cuvinte, problema nu este doar a instituțiilor publice, ci și a mediului privat.

Dacă protestele vor determina aducerea la putere, din nou, a unei drepte veroase problemele societății se vor accentua. Sunt de acord că actuala stângă nu prea are legătură cu social-democrația, în înțelesul occidental al termenului. Dar nu pot uita că și dreapta a participat la dezastrul actual; invocarea crizei economice drept scuză a dreptei ratează memoria faptelor. Aici trebuie să dau dreptate tendinței către care se îndreaptă protestele, respectiv delegitimarea actualelor partide politice.

Cu alte cuvinte, cu politicienii aproape că știm ce vrem să facem. Ce facem însă pentru a așeza mediul privat pe făgașul normalității?

[1] Folosesc această formulă încercând să evit generalizarea pripită. Este greșit să-i băgăm pe toți în aceeași oală, fără discernământ, sub imboldul emoției publice. Dacă dorim o societate bazată pe meritocrație avem datoria să recunoaștem eventualele merite ale celor care măcar au încercat ceva. Suplimentar, suntem datori să identificăm faptele bune, chiar dacă puține, ale celor pe care-i considerăm răi.

Culpa in omitendo – culpa prin omisiune.

Scris de
Viorel Rotilă
Alătură-te discuției

2 comentarii
  • Probabil marea majoritate, a celor care sunt in strada ,a dat spaga cel putin o data pana acum……si de maine vor da in continuare. Suntem ipocriti daca cerem schimbarea sistemului, in conditiile in care noi nu facem ceva in sensul asta.
    Noi i-am obisnuit cu spaga, noi sa ii dezobisnuim. Obiceiul acesta este atat de inradacinat in comportamentul romanilor incat nu cred ca se va rezolva ceva prea curand. Si cel mai trist este ca asa sunt educati copii din ziua de azi. Cresc crezand ca asa ceva este normal.

  • Protestele stradale post Colectiv, au adus la putere nepoliticieni , adică tehnocrați . Sunt aceștia mai cistiți , mai corecți , mai ,,tehnocrați,, cu ceva ca predecesorii lor mult huliți? Nu e destul să ieși în stradă ci trebuie să ai și spirit civic , să știi ce ceri , să fii imparțial și să urmărești până la capăt implementarea a ceea ce ai cerut . Altfel ai ieșit degeaba !

Viorel Rotilă

În căutarea identității