Caută
Avatarurile unei existențe
Despre om și filosofie

Despre om și filosofie

Deoarece evoluţionismul ia în considerare rolul factorilor aleatori, interveniţi sub forma unor evenimente majore, trebuie să medităm mai mult asupra norocului în apariției umanului; de aici și până la a da o semnificație acceptabilă șansei (care poate lua chipul unei Divinități) nu este departe.

Bucuria redescoperiri plăcerii de a bea apă atunci când ești însetat aduce cu ea o reactualizare a unei bune părți din stările afective al strămoșilor. Altfel spus, este o întoarcere la bucuriile primare ce survin pe fondul supraviețuirii în condiții vitrege, acum uitate; adică o întoarcere la straturile primare ale naturii noastre.

Psihiatria se străduiește să ne demonstreze de decenii bune că modificarea mediului biologic poate constitui o formă de control al gândirii, toată medicația utilizată în această domeniu interferând, în grade variabile, cu diferite stări mentale. Cu toate astea, o bună parte a filosofiei nu a reușit să facă pasul necesar pentru a îngloba biologicul în ecuația despre om, încercând continuu diferite forme de distilare, stilizare și sterilizare a acestuia. Lipsește încă un curent filosofic care să pornească de la ceea ce vlăstarele filosofiei, științele, reușesc să spună (sau să ascundă) despre om și contextul în care el există.

Scris de
Viorel Rotilă
Alătură-te discuției

Viorel Rotilă

În căutarea identității