Caută
Avatarurile unei existențe
Un reprezentant al statului care se tratează în străinătate își recunoaște de fapt incompetența!

Un reprezentant al statului care se tratează în străinătate își recunoaște de fapt incompetența!

Constat cu surprindere că opinia publică tinde să rateze imoralitatea tratamentului în străinătate din partea celor care conduc această țară, adică de către cei care administrează sistemul sanitar.

Pentru a înțelege anormalitatea alegerii tratamentului în străinătate de către cei ce au pretenția că ne reprezintă trebuie să observăm că un astfel de gest este echivalent cu:

– mecanicul care se teme să meargă cu mașina pe care tocmai a reparat-o;

– brutarul care ezită să mănânce pâinea pe care-a copt-o;

– armurierul căruia îi este frică să arunce grenada pe care care-a fabricat-o;

– mama care se teme să stea în casă cu copilul pe care l-a crescut;

– agricultorul căruia îi e frică să guste propriile-i produse;

– constructorul care se teme de cutremur în casa pe care-a făcut-o etc.

Nu puteți să mergeți cu Duster-ul, pretinzând că încurajați producția românească de autoturisme (de fapt a firmei Renault) și să vă tratați în străinătate! Este o dovadă de incoerență în imaginea pe care doriți s-o afișați! Nu mă deranjează dacă alegeți să mergeți cu Mercedes-ul atâta timp cât înțelegeți să folosiți exact aceleași servicii publice la care au acces și cetățenii români din țară! Autoturismele sunt construite de firme private, în timp ce sistemele publice sunt ale cetățenilor români și pentru ei. Faptul că unele dintre autoturisme sunt făcute cu ajutorul muncitorilor români este mai puțin important decât caracterul public al instituțiilor din România. Alegerea unuia sau altuia dintre autoturisme este o opțiune la îndemâna majorității cetățenilor. Alegerea unui spital din străinătate este însă doar la îndemâna câtorva privilegiați (ai sorții, ai bugetului, ai politicii).

Mai operați-vă, domnilor reprezentanți, și în spitalele românești! Asta implică statutul de cetățean cu normă întreagă, care-a jurat să servească interesele acestei țări! Nu v-am ales doar să beți șampania în numele nostru, ci să trăiți toate neajunsurile acestei țări, cu speranța că doar așa le veți vedea și rezolva!

Pentru faptul că obișnuiți să zburați cu elicopterul nu vă interesează situația drumurilor!

Deoarece dați fuga în străinătate la cea mai mică amenințare a sănătății, nu vă interesează finanțarea și buna administrare a sistemului sanitar!

Din cauză că trăiți din șpăgi și comisioane, nu vă pasionează problema salariilor din România! Și enumerarea poate continua…

Nu găsesc nicio legătură între calitatea de reprezentant al României și următoarele gesturi:

  • copiii dați la școală în Elveția sau în Anglia;
  • sănătatea personală tratată la Viena sau la Istanbul;
  • cumpărăturile făcute la Milano;
  • concediile petrecute pe Coasta de Azur sau în Dubai etc.

În momentul în care faceți doar unul din astfel de gesturi mai că tind să fiu îngăduitor! Atunci când le faceți pe toate îmi este clar că vă temeți de România, disprețuind serviciile pe care aceasta le poate acorda cetățenilor ei!

Nu este vorba de naționalism, ci de încrederea pe care un reprezentant al unei țări teste dator s-o insufle cetățenilor în instituțiile statului. A alege serviciile din alte state înseamnă a face reclamă acelor instituții pe banii statului român. Ceea ce înseamnă a fi în conflict de interese.

Actul de reprezentare cuprinde atât puterea de a decide cât și asumarea consecințelor deciziilor proprii. Nu sunteți credibili în actele de administrare a sistemului sanitar dacă ele nu atrag riscuri și asupra sănătății personale! Este suficient că decideți doar pe banii noștri! Deciziile dvs. trebuie să atragă consecințe și asupra organismelor proprii, nu doar asupra celor ale cetățenilor! Dacă nu vă asumați astfel de riscuri înseamnă că faceți experiențe pe seama cetățenilor!

Vă temeți de sistemul sanitar?! Vă temeți de instituțiile publice din România?! Amintiți-vă că voi ați făcut din România ceea ce ea este acum!

Ocolind serviciile ei nu faceți decât să vă recunoașteți incompetența!

Dacă nu considerați acest stat demn de a vă îngriji sănătatea, la ce să ne așteptăm din partea domniilor voastre în caz de război?!

Medici din România sunt rugați să lucreze în spitalele din Occident, în timp ce nici unul dintre dvs. nu este acceptat să conducă un stat occidental. Nu vă spune nimic asta?!

PS: Apreciez textul scris de Ovidiu Marincea pe tema gestului lui Victor Ponta și a explicațiilor date de acesta, cu titlul Nu mai pot să tac, Victore, are şi nesimțirea bunul ei simț! Doar că sunt interesat nu doar de cazul particular al actualului premier, ci de atitudinea generală a reprezentanților statului care recurg la astfel de gesturi.

Scris de
Viorel Rotilă
Alătură-te discuției

un comentariu

Viorel Rotilă

În căutarea identității