Despre filosofie și știință

Când încerci să gândești viața „de la distanță”, din perspective metafizice, aceasta își pierde din gravitatea pe care pericolul pierderii ei, durerile, dorința de sens etc. i-o dau. Poate că filosofia a apărut ca o necesară distanțare, smulgere, din gravitatea cu care viața ne forțează s-o tratăm în momentul prinderii în mecanismele necesare pentru perpetuarea și îmbunătățirea ei. Filosofia a introdus distanța interogativă față de existență, spațiu în care a reușit să se dezvolte ulterior știința.

Știința este dorința filosofiei de-a ști, înarmată cu mijloace de cunoaștere ce se validează prin rezultatele practice. Este o parte a dorinței de cunoaștere specifică filosofiei, caracterizată de orientarea predominantă către om și utilitate. Este un a cunoaște pentru a putea, dincolo de a cunoaște pentru a ști și deseori chiar paralele cu el. Este un a ști de dragul lui a putea; deci, este cunoaștere pentru putere.

Adaugă un comentariu

Articole similare

Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Switch to our mobile site