Caută
Avatarurile unei existențe
Vă invit la o discuție despre viitor!

Vă invit la o discuție despre viitor!

mplicarea mea, alături de alți doi colegi, în organizarea conferinței susținută de prof. Stefan Lorenz Sorgner, Ștefan Lorenz SorgnerSmart Cities Need Upgraded Humans[1], mă obligă să fac ceea ce cred că este potrivit: să ofer câteva referințe utile pentru a înțelege mai ușor discursul autorului. Precizez că recomandările mele nu sunt ex cathedra, ci survin după parcurgerea în mod personal a aceluiași traseu. Acestea sunt primele din seria resurselor video utile.

Așa cum puteți constata pe pagina conferinței, prof. Sorgner a „aruncat buzduganul” înaintea sa, indicând câteva direcții relevante. Dintre cele două sugestii ale autorului, respectiv Sistemul de credite sociale din China și episodul Nosedive/Cădere liberă din Black Mirror/Oglinda neagră, am început cu cea din urmă.

Nu aveți motive să intrați în panică! Participarea la conferință nu este condiționată asumarea recomandărilor. Suplimentar, Black Mirror este de fapt o serie de filme a căror singură legătură o constituie tatonarea viitorului. Cred că poate fi vizionat oricare episod în mod izolat fără probleme. Pentru cei cărora le lipsește timpul mă voi strădui să indic câteva analize (video) relevante.

Contactul meu anterior cu serialul Black Mirror a fost dominat de-o întâlnire nefericită / (sau) care a survenit într-un moment nepotrivit, respectiv Black Mirror: Bandersnatch. Am reluat vizionarea serialului, de astă dată cu mai multă motivație și începând cu Nosedive.

După câțiva ani de preocupări și interogații pe tema Facebook[2] și, mai ales, a Smartphone[3], Nosedive nu are pentru mine nimic straniu în el, transpunând multe dintre rezultatele cercetărilor publicate în domeniu. Ceea ce ar putea însemna că pentru cineva care nu a fost preocupat de aceste teme acest episod aduce înțelesuri noi. Este un episod reușit, multe dintre sugestiile sale fiind confirmate deja de diferite cercetări. O analiză a acestui episod poate fi găsită aici:

Vă recomand însă să vizionați mai întâi filmul și apoi analiza!

Fără a vă strica surpriza, există o probabilitate semnificativă de a vă regăsi în el.

O surpriză plăcută (în sensul estetic al termenului) mi-a făcut-o un alt episod: Hang the DJ. (Probabil l-am vizionat după câteva alte episoade, deprimante din cauza evidențierii alternativelor proaste de evoluție a umanului.) Un singur indiciu o să vă ofer (înaintea linkului către analiza episodului; menită s-o vizionați tot după film): acest episod tratează posibilități pe care le-ar putea avea de înfruntat dragostea într-un viitor nu prea îndepărtat.

Analiza acestui episod o puteți găsi aici:

[1] După mai multe încercări de-a găsi o traducere adecvată (deoarece sunt relevante pentru problematica domeniului din care face parte această conferință voi încerca să scriu ulterior câteva idei pe această temă) am achiesat la propunerea unui coleg cu experiență în domeniu: Orașele inteligente au nevoie de oameni perfecționați.

[2] O implicare tehnică, dominată de dorința de a-i utiliza avantajele și marcată de unele reușite într-un alt plan profesional.

[3] O bună parte din interogații le-am publicat sub forma unui articol ce poate fi găsit aici în versiunea originală și aici în limba română: 

Scris de
Viorel Rotilă
Alătură-te discuției

un comentariu

Viorel Rotilă

În căutarea identității