Caută
Avatarurile unei existențe
Argumentul lui Raed Arafat nu este în favoarea carantinei, ci a tratamentului forțat

Argumentul lui Raed Arafat nu este în favoarea carantinei, ci a tratamentului forțat

Un argument prezentat de dr. Raed Arafat în discursul de susținere a legii privind carantina[1] a devenit între timp o știre, fiind reluat în multiple forme de mass media.

Exemplu prezentat de dr. Arafat nu este un argument în favoarea izolării/instituirii carantinei pentru persoanele infectat, ci unul în direcția tratamentului forțat al pacienților. Ceea ce ar fi trebuit să sprijine măsurile propuse de Guvern reprezintă de fapt un motiv de îngrijorare privind adevăratele intenții ale autorilor proiectului de lege.

Ce ne spune exemplul în cauză: un cetățean infectat SARS-CoV-2 care a fost externat la cerere a ajuns ulterior la spital într-o stare critică.

Dacă privim cu atenție situația putem observa că acest exemplu este din aceeași categorie cu următoarele:

  • Pacienții externați de medici care ulterior s-au prezentat la spital în stare gravă. Ambele situații țin de o zonă de impredictibilitate specifică lumii medicale, accentuată semnificativ în cazul COVID-19.
  • Pacienții COVID-19 care au refuzat tratamentul (în condițiile în care nu există dovezi privind eficiența hodroxiclochinei).
  • Evoluția pacienților care au fost externați începând cu data de 23 iulie 2020 în baza Ordinului MS nr. 1137/2020.[2] Nici un oficial nu s-a grăbit să prezinte numărul pacienților pozitivi externați obligatoriu în baza acestui act normativ, respectiv numărul celor aflați în această situație și care ulterior s-au prezentat la spital într-o stare gravă.

Însă, cel mai importat este faptul că exemplul dat de dr. Arafat nu spune nimic despre infectarea altor cetățeni, respectiv despre riscul la adresa sănătății publice pe care îl reprezintă gestul acelui cetățean de a solicita externarea. El nu dovedește nimic în favoarea unor puteri sporite acordate unor instituții.

Cu alte cuvinte, exemplul în cauză este mai curând un motiv de teamă în privința intenției guvernanților, decât o justificare pentru frica față de COVID-19. El implică ideea: „Acel pacient ar fi trebuit să fie obligat la tratament!” (nu doar la internare). Dacă cel care a avut (presupunem) cel mai important rol la elaborarea proiectului de lege privind carantina, dr. Arafat, aduce în sprijinul acestui act normativ un argument care vizează de fapt tratamentul forțat al pacienților, nu doar obligarea lor la izolare, atunci ceva este greșit în mentalitatea acelei persoane și a instituției pe care o conduce. Legea privind carantina vizează limitarea unora dintre libertățile individuale pentru a apăra interesul colectiv. Ea nu are în vedere restrângerea dreptului pacienților de a decide în privința propriei sănătăți/de a refuza tratamentul.

În discuție este și o eroare strategică: după ce introduci spaima în populație în privința evoluției imprevizibile a COVID-19, generând senzația că este necesar ca toți cetățenii infectați să stea internați, cum crezi că vei mai putea trimite acasă cetățenii infectați dar asimptomatici sau cu forme ușoare ale bolii în momentul în care pandemia ar lua o amploare mult mai mare? Ordinul MS nr. 1137/2020 este un prim pas într-o direcție pe care știm că au urmat-o toate statele care s-au confruntat cu valuri epidemice de mare amploare. Mai mult decât atât, cum poți trimite acasă, după 10 zile de la internare, pacienții COVID-19 care încă sunt pozitivi (aceste situații fiind posibile în baza OMS nr. 1137/2020)?

Reamintesc o idee pe care am subliniat-o în altă parte: ambele tipuri de iraționalității produc victime: atât comportamentul irațional față de COVID-19 cât și comportamentul irațional strecurat în lupta împotriva COVID-19.

NOTĂ:

Consider că adoptarea legii privind carantina are caracter urgent, PSD fiind în culpă pentru întârzierea ei. Eroarea din argumentația dr. Arafat nu diluează vina Opoziției pentru întârzierea unui act normativ necesar, într-o formă care să respecte principiul proporționalității dintre amploarea pericolului și limitarea unora dintre libertăți.

[1] https://www.mediafax.ro/social/arafat-despre-un-pacient-externat-la-cerere-acum-este-cu-oxigenare-70-si-dispnee-sa-vedem-daca-reuseste-sa-l-scoata-sau-nu-19422358

[2] Am făcut aici o scurtă prezentare a acestei probleme: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3186495641370948&set=a.915093188511216&type=3&theater

Scris de
Viorel Rotilă
Alătură-te discuției

Viorel Rotilă

În căutarea identității