Caută
Avatarurile unei existențe
Câteva soluții alternative la obligativitatea vaccinării

Câteva soluții alternative la obligativitatea vaccinării

Preocuparea pentru înțelegerea ezitării vaccinale din perspectivă epistemologică mi-a scos în cale câteva exemple de acțiuni (sugerate sau aplicate) îndreptate împotriva celor care doresc să nu se vaccineze. Deși anticipez că simpla lor enumerare poate stârni nemulțumirea unor persoane, le amintesc din perspectiva unei posibile contribuții la o dezbatere pe această temă.

În apărarea mea pot invoca o precizare privitoare la context: estimez că ivirea unei noi majorități va aduce cu sine o schimbare de poziție în privința vaccinării, făcând astfel deosebit de relevantă dezbaterea pe tema soluțiilor alternative la obligativitatea vaccinării.

Mi-au atras atenția următoarele soluții:

  1. Impunea unei contribuții adiționale (de preferat la bugetul asigurărilor sociale de sănătate)[1]. Principalul argument îl reprezintă riscul costurilor adiționale de sănătate pe care-l aduce cu sine acest comportament. Comparația poate fi făcută cu accizele pe tutun și alcool.
  2. Modelul statului Michigan (S.U.A): cetățenii care nu doresc să fie vaccinați pot obține acest drept doar dacă participă la un curs pe tema vaccinurilor organizat de departamentele locale de sănătate.
  3. „Serviciului utilitar alternativ” aferent obiecției de conștiință. Această abordare se bazează pe analogia dintre scutirea de la obligativitatea serviciului militar și ce de la vaccinare, condiționând acest drept de instituirea unor obligații alternative în folosul comunității. În acest caz obligațiile trebuie văzute ca o contribuție pozitivă la binele social (de preferat în sensul atenuării efectelor pandemiei).
  4. Aplicarea unei proceduri bazată pe obligativitatea celor care doresc să nu se vaccineze de a se informa asupra pericolelor generate de lipsa vaccinării, de a-și formula obiecțiile într-o formă argumentată, explicit și coerentă și de a le apăra într-un cadrul formal de dezbatere.[2] Menținându-mă în spiritul argumentelor privind relația dintre raționalitate și libertate (și a unora dintre soluțiile propuse actualului fost guvern), aceasta soluție îmi pare a fi cea mai adecvată.

___________________________________

[1] Steve Clarke,Alberto Giubilini,Mary Jean Walker, Conscientious Objection to Vaccination, Bioethics 31.3, pp. 155–161. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bioe.12326

[2] Alessandro Demichelis (2018), An epistemic approach to vaccine hesitancy, Università degli Studi di Firenze, p. 124.

Scris de
Viorel Rotilă
Alătură-te discuției

Viorel Rotilă

În căutarea identității