Caută
Avatarurile unei existențe
Despre eveniment

Despre eveniment

 

Reușit!

Motiv pentru care le mulțumesc invitaților și celor care m-au ajutat să-l organizez!

Poate și pentru organizarea inedită.

Asta înseamnă că se putea și mai bine. Cel puțin organizatoric. Restul a depins de răspunsul adresanților la o astfel de provocare.

Lumea a fost intimidată. Poate și datorită mediului, temându-se că încercăm să-i păcălim vânzându-le ceva.

Dacă-l privesc ca pe un test ce încearcă să determine răspunsul societății la problematica anunțată perspectiva este tristă. Nu asupra evenimentului, ci asupra societății. Adică el a făcut vizibilă o mare doză de indiferență. Semn fie că locul nu se pretează la dezbateri, oamenii venind setați pentru consum, fie că invitațiile noastre nu și-au găsit cei mai potriviți adresanți.  Cred că din momentul în care intrăm pe ușă pornim o anumită dimensiune a spiritului critic: cea orientată către consum. Adică suntem suspicioși față de orice manifestare colectivă atipică.

Poate am fi avut un succes nebun la public dacă participanții stăteau la coadă, simulând că de acolo se poate cumpăra ceva foarte avantajos.

Admit și faptul că anunțul s-ar putea să nu fi fost pe măsura pretențiilor.

 

M-a bucurat cel mai mult prezența prietenilor și prestația echipei. Unii au fost peste așteptări.

Ecourile urmează să le vedem. Încercăm să le amplificăm postând toate materialele on-line. Suplimentar, lăsând discuția deschisă pe aceste teme.

Oricum, dezbaterea este departe de a fi fost terminată. Poate nici măcar începută în sens tare.

Am încercat să pun în scenă modelul intelectualului coborât în stradă; nu cu sloganul, ci cu dezbaterea. Încercarea dă seama de o problemă care mă preocupă, respectiv distanța dintre intelectuali și cetățeni (evit cuvântul popor deoarece are conotații politicianiste). Evenimentul mi-a prilejuit o întrebare adițională: Nu cumva distanțarea este una simetrică, intelectualii depărtându-se de cetățeni și cetățenii luând distanță față de intelectuali?

O parte a problemei o constituie ierarhia: intelectualul a fost forțat să devină un post într-o ierarhie mai curând decât un loc determinat în societate.

 

Fiind vorba de un eveniment inedit pe o temă interesantă invit pe cei interesați să vadă materialele și înregistrările

Scris de
Viorel Rotilă
Alătură-te discuției

Viorel Rotilă

În căutarea identității