Caută
Avatarurile unei existențe

Antropice

(Foto:The antropic principle, by Nicola Vertalo)

Energia pe care-o solicită devierea de la grupul social este suficient de mare pentru a prefera supunerea la presiunea conformistă exercitată de grup. Smulgerea din fluxul acestei presiuni și mobilizarea pentru asumarea unei poziții proprii, atunci când nu este rezultatul unor porniri ale persoanei (când nu deviaționismul este norma), constituie începutul eroismului.

Competența morală este stabilită în mod arbitrar pe criterii de vârstă, în condițiile în care regula în materia capacității mentale și emoționale a persoanelor o constituie diversitatea.

Agresivitatea constituie un patern de acțiune ce tinde să suspende efectele tuturor strategiilor pe termen lung. Odată alunecat în imperiul ei, individul intră în stăpânirea traseelor afective predefinite, dezvoltând acțiuni ce sunt ale „străinului” din el. Situația cunoaște însă nuanțări semnificative în funcție de obișnuința fiecăruia de-a recurge la agresivitate, de gradul în care agresivitatea constituie un instrument sau o simplă furie.

Fața constituie puntea de legătură și control a moralității persoanei. Ca dovadă, odată fața acoperită, individul se dezbracă total de coordonatele morale.

Scris de
Viorel Rotilă
Alătură-te discuției

Viorel Rotilă

În căutarea identității