Caută
Avatarurile unei existențe
Vaccinare împotriva dezinformării: jocul Bad News

Vaccinare împotriva dezinformării: jocul Bad News

O veste care i-ar putea oripila pe antivacciniști: există soluții de vaccinare împotriva dezinformării.

Un bun exemplu îl constituie jocul BadNews.

Aplicația este bazată pe un joc de rol ce pune jucătorul în postura unui mogul al dezinformării, conștientizându-l asupra atracțiilor specifice creșterii vizibilității și multiplelor modalități în care putem fi dezinformați. Studiile (centrate în special pe adolescenți) indică bune rezultate obținute în urma utilizării acestui joc, principalul indicator fiind scăderea susceptibilității la dezinformare. Cauza pare s-o constituie o formă de „vaccinare mentală” împotriva dezinformării, pe care o mediază acest joc.

Jocul original a fost creat în Marea Britanie, de cei de la Cambridge Social Decision-Making Lab. împreună cu împreună cu Ruurd Oosterwoud, fondator al DROG și Gusmanson Design. (Bănuiesc că inițiativa poate fi explicată de scandalul Cambridge Analytica și setul de dezinformării specifice Brexitului, fiind o reacție a unor oameni de știință împotriva acestei „epidemii”.)

Versiunea în limba română a fost realizată de Centrul pentru Jurnalism Independent, articolul Bad News, jocul care te “vaccinează” împotriva dezinformării, ce poate fi găsit pe site-ul lor, conținând o bună prezentare a acestei variante.

Jocul poate fi găsit aici: https://getbadnews.ro/

Scris de
Viorel Rotilă
Alătură-te discuției

Viorel Rotilă

În căutarea identității