Caută
Avatarurile unei existențe
Care sunt intențiile mele?

Care sunt intențiile mele?

Care sunt intențiile mele cu aceste teme?

O variantă onestă de răspuns: Nu știu! Sau: Nu există în ceea ce privește partea de Jurnal.

Pentru articolele cvasi-științifice pot face apel la intuiții: încercă să evidențiez ceea ce diverse teorii arată despre om și umanitate. Adică să conturez „un existențialism științific” (sună comunist!). Banal vorbind, o formă de resuscitare a existențialismului apelând la date curente ale științelor relevante despre discursul numit om. Este tentația de reporni discuția despre umanism dintr-o altă direcție.

Tot timpul vorbesc despre mine (și tine!), chiar dacă discursurile sugerează un impersonal noi!

O deconstrucție a șabloanelor din gândirea noastră cotidiană sau științifică (pseudo-științifică). Ba chiar o deconstrucție a deconstrucției, în speranța decelării intenționalităților colective care stau la baza teoriilor științifice invocate.

Expunerile simple și scurtele exemple cred că au mai multe șanse de a produce modificări decât teoriile argumentate în savante conferințe.

Mizez pe efectul viral pe care acestea îl pot avea.

Aș risca să spun că intenționez o altă formă de popularizare a științei; cu precizarea că mă interesează doar perspectiva științelor sociale (dacă n-o fi o contradicție în termeni), și acestea abordate în mod cvasi-aleator. Altfel spus, decupaje conceptuale din interiorul unora din marile discursuri numite științe.

Multe din idei și teorii au un aer firesc, aproape banal. Ele țin de o perspectivă fenomenologică, vizând o regândire a obișnuitului, a cotidianului, o tematizare a subînțelesului.

Scris de
Viorel Rotilă
Alătură-te discuției

Viorel Rotilă

În căutarea identității