Caută
Avatarurile unei existențe
Instrumente utile gândirii critice: Ghidul demistificării

Instrumente utile gândirii critice: Ghidul demistificării

Unul dintre instrumentele utile gândirii critice care mi-a atras atenția este Debunking Handbook 2020[1] / Ghidul demistificării 2020[2], realizat de 22 de experți de la mai multe universități și tradus și în limba română.

Ghidul poate fi găsit pe site-ul celor de la Skeptical Science – un grup de oameni de știință preocupați de încălzirea globală și de scepticismul cu care este privită această problemă. Principala lor preocupare o constituie demontarea miturilor care vizează camuflarea problemei reprezentată de încălzirea globală, echipa concentrându-se pe construirea și prezentarea unor instrumente utile gândiri critice.

Pentru a vă atrage atenția prin conectarea acestui demers cu un eveniment actual, menționez că aceste eforturi au contribuit, printre altele, la influențarea poziționărilor politice pe care le vedem în aceste zile în cadrul „26th UN Climate Change Conference of the Parties (COP26)”, echipa de la Skeptical Science făcând parte din mulțimea oamenilor din umbră care contribuie la reușita acestor evenimente.

Deși Ghidul demistificării a fost construit inițial ca un instrument de luptă împotriva dezinformărilor/mistificărilor concentrare pe negarea încălzirii globale, el se dovedește deosebit de eficient și în cazul dezinformărilor ce vizează actuala epidemie, respectiv vaccinarea. Cu alte cuvinte, el este un instrument util ce sprijină gândirea critică.

Pentru a înlesni accesul la material, îl redau mai jos (dacă aveți probleme cu vizualizarea documentului îl puteți descărca de aici):

Varianta video a rezumatului este disponibilă doar în limba engleză.

__________________________________________________________

[1] Lewandowsky, S., Cook, J., Ecker, U. K. H., Albarracín, D., Amazeen, M. A., Kendeou, P., Lombardi, D., Newman, E. J., Pennycook, G., Porter, E. Rand, D. G., Rapp, D. N., Reifler, J., Roozenbeek, J., Schmid, P., Seifert, C. M., Sinatra, G. M., Swire-Thompson, B., van der Linden, S., Vraga, E. K., Wood, T. J., Zaragoza, M. S. (2020). The Debunking Handbook 2020. Disponibil pe https://sks.to/db2020 . DOI:10.17910/b7.1182

[2] Aș fi preferat traducerea titlului de forma: Manualul demistificării.

Scris de
Viorel Rotilă
Alătură-te discuției

Viorel Rotilă

În căutarea identității