Caută
Avatarurile unei existențe
Perspective

Perspective

Imperialismul ideilor manifestat de societatea occidentală începe odată cu cruciadele, ele dând la iveală apetitul pentru dominația politică prin intermediul celei culturale.

Istoria, ca știință, este rezultatul generalizării noastre, consecință vizibilă a modului omenesc de-a cunoaște. Erorile se nasc în momentul în care credem că aparține ființei ceea ce ține de fapt de modul nostru de-a cunoaște.

Psihicul este forma pe care o capătă etatizarea sufletului; pentru noua formă de nemurire pusă în scenă de modernitate a fost inventat spiritul.

Constat cu tristețe că în final și preferințele politice țin mai curând de credință decât de alegerea rațională. În orice doctrină politică subzistă un amestec de argumente și emoții.

Puterea este cea mai importantă sursă de legitimitate; poate unica. Are rost să ne întrebăm cine legitimează puterea?

Atunci când vedem doi demoni dispuși antagonic putem lesne cădea în iluzia că unul din este înger.

Industria marketingului contemporan poate să ne creeze iluzia că până și Iadul este atractiv. Semn că este în posesia multora din tehnicile Diavolului de persuasiune.

Scris de
Viorel Rotilă
Alătură-te discuției

un comentariu
  • Pe principiul ‘cine fura azi un ou maine va fura un bou’- Ponta nu a furat nici o idee, dimpotriva el a fost plagiat. Si-asa vom afla noi despre masina timpului si vom realiza cat de ignoranti suntem in materie de realitati sau de ironii fine. Nu e nici usor de inteles nici frumos spectacolul politic la care asistam uneori cu mainile legate la spate. Si nu mai e mult pana cand ‘acum ori niciodata’ nu va mai insemna nimic pentru ca locul eroismului il va fi luat frica, o frica congenerica de coparticipanti fara voie. Ziua-Z ar fi ziua in care vom fi nevoiti sa ne construim alibiuri.

Viorel Rotilă

În căutarea identității